Atelier Jacomijn den Engelsen

Bezoek aan atelier Jacomijn den Engelsen


Vrijdagmiddag 24 januari bezochten 12 deelnemers aan de “Cultuuruitstap” het atelier van Jacomijn den Engelsen aan de Havermanstraat in Breda. Jacomijn is beeldend kunstenaar en o.a. docent aan de Nieuwe Veste.

Voorafgaand aan het bezoek verzamelden we ons bij de Honingraad, waar Marjan Op de Beek, aan de hand van beelden op de website van Jacomijn, een impressie gaf van wat we die middag zouden kunnen verwachten.

Omstreeks 14 uur werden we door Jacomijn hartelijk ontvangen. Ze vertelde iets over haar opleiding en werkervaring. Ze heeft vaak geëxposeerd en gewerkt als “artist in residence”.

Momenteel maakt zij vooral houtsnedes. Ze gebruikt hiervoor diverse technieken. Zo heeft ze in Japan een cursus van twee maanden gevolgd om zich te bekwamen in de Japanse prentkunst.

Haar inspiratie haalt zij uit alledaagse dingen. Zij toonde ons o.a. portretten, bloemen, handen en objecten , zoals stoelen. Zij liet ons zien dat zij uitgaat van een foto, waarvan zij, via getekende beeld, een afdruk op hout maakt. Aan de hand hiervan maakt zij de snedes in het hout, waarbij zij ook heel goed let op de natuurlijke houtnerf. Op het overblijvende hoge houtoppervlak brengt zij inkt aan. Onder een pers maakt zij dan de afdruk op papier of op doek.

Jacomijn werkt in verschillende formaten. Soms werkt ze met houten platen van meer dan 2m2. Vaker werkt zij met een groot aantal kleinere houtsnedes, die zij verschillende kleuren geeft. Zij combineert ze dan tot één afdruk. Zo heeft zij de fiets met bagage van een thuisloze gemaakt en het tafeltje met lampetkan uit een schilderij van Vincent van Gogh.

Het bezoek duurde ongeveer anderhalf uur. Het was een tijd van stille verwondering en bewondering en van vraag en antwoord.

Dank aan Jacomijn voor de ontvangst, het interessante vertellen en het tonen van haar prachtige werk.. Dank aan Marjan voor de organisatie. Het was een geslaagde middag!


Bezoek de website van Jacomijn: www.jacomijndenengelsen.nl