HoningRaad in Coronatijd

Het is stil bij de Honingraad. Geen rij van geparkeerde auto’s langs de weg. Het hek en de deur gesloten. Het bordje “WELKOM” is omgedraaid en de mededeling dat de Honingraad voorlopig tot 1 juni gesloten blijft is goed zichtbaar.

Dit is de ene kant van het verhaal. Zo ziet het er uit voor degene die het huis toevallig passeert.De Honingraad: Lotgenotencontact in Coronatijd

Het is stil bij de Honingraad. Geen rij van geparkeerde auto’s langs de weg. Het hek en de deur gesloten. Het bordje “WELKOM” is omgedraaid en de mededeling dat de Honingraad voorlopig tot 1 juni gesloten blijft is goed zichtbaar.

Dit is de ene kant van het verhaal. Zo ziet het er uit voor degene die het huis toevallig passeert.

Een andere kant is er ook. Regelmatig zijn leden van het managementteam aanwezig. Lopende zaken moeten worden afgehandeld. De ingekomen e-mailberichten worden minimaal tweemaal per week gelezen en beantwoord. Het klusteam en de tuingroep voeren regelmatig werkzaamheden uit.

Maar wat gebeurt er voor en door de gasten?

Karin Smits, lid van het MT als coördinator van de activiteiten, heeft regelmatig contact met alle activiteitenbegeleiders. In het huis kunnen geen activiteiten plaatsvinden, maar, zo vertelt Karin, buiten het huis gonst het. Diverse activiteitengroepen hebben een eigen app, waardoor de leden van de groep en de begeleider regelmatig contact hebben met elkaar. In de schildergroepen van Ren en Arny stimuleren de deelnemers elkaar nieuw werk te maken en ze sturen elkaar foto’s van gemaakt werk. Voor de leden van de yoga-groepen staan oefeningen op filmpjes. In andere groepen, zoals bij de Nordic Walking groep, verloopt het contact met de begeleidster via de mail. Ook sommige gastvrouwen/-heren hebben contacten met gasten om te vragen hoe het met hen gaat en om zo nodig ondersteuning te kunnen bieden vanuit de Honingraad.

Het lief en leed in de groepen wordt zoveel mogelijk gedeeld. Arny vertelde dat een deelnemer van haar schildergroep kortgeleden is overleden aan de gevolgen van kanker. Helaas is door de crisismaatregelen het gezamenlijk rouwproces van de groep heel moeilijk. Wanneer de groep weer in het atelier samen kan zijn, zal daar een moment van herdenking plaats vinden. Uit een andere groep hoorden we dat twee alleenstaande vriendinnen, op gepaste afstand, samen eten. Ook vinden er twee aan twee wandelingen plaats en doen mensen boodschappen voor elkaar.

Lotgenotencontact, dat is gehoord worden en luisteren naar je naaste, je verhaal kwijt kunnen en steun geven, pijn, verdriet en eenzaamheid, maar ook vreugde, vriendschap en genegenheid delen. Lotgenotencontact is de kerntaak van de Honingraad. De meesten van jullie hebben elkaar bij de Honingraad leren kennen. Wat fijn dat het lotgenotencontact is blijven bestaan en doorgaat in deze Coronatijd.

Allemaal heel veel sterkte en weet, dat wij niet kunnen wachten om jullie weer te mogen verwelkomen in ons huis.