Jong en kanker


Hoe vertel ik het mijn kinderen? Wat is goede voeding? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Welke klachten kan ik in de toekomst nog verwachten?
Als je ouder bent dan 18 jaar en kanker hebt (gehad), kun je met veel vragen zitten.
Op deze voorlichtingsbijeenkomst komen diverse onderwerpen en sprekers aan de orde.

De volgende sessie vinden plaats:

Kanker en gezin
“Hoe vertel ik het mijn kinderen?”
Een vraag die wij als coach vaak horen wanneer een gezin door kanker wordt getroffen. Wanneer kanker de diagnose is heeft dit vaak ook gevolgen voor de partner en de kinderen. Deze sessie is in het bijzonder voor gezinnen die te maken hebben met kanker. We besteden aandacht aan de gevolgen in rolverdeling, verantwoordelijkheden en zorg dragen voor elkaar binnen het gezin. We creëren inzicht in de relatie tussen beide partners. Hoe staan jullie erin? Hoe communiceren jullie met elkaar? Hoe gaan jullie om met verlies en verdriet? Door hier beeld bij te krijgen, leer je als gezin samen te werken vanuit zorg geven en zorg ontvangen van en voor elkaar. Naast de partners besteden we ook aandacht aan het rouwen van kinderen, de zorg om en van kinderen en kindergeheimen wanneer ouders ziek zijn. Is jouw gezin getroffen door kanker? Deze workshop biedt hulp en begeleiding.
Sprekers: Monique van Seters & Yess Beniers

Voeding en Kanker
‘Je moet goed eten en drinken hoor, tijdens je behandelingen!’, maar hoe doe je dat als de behandeling als onbedoeld bij-effect de zin in eten aantast? Welke feiten en fabels leven er rondom voeding in relatie tot kanker? Moet je supplementen gebruiken? Zijn superfoods de oplossing? Waar kun je betrouwbare informatie halen? Hoe kan je als patiënt de eigen voedingswensen bespreken met de zorgprofessional? Op deze en andere vragen van de aanwezigen zal Ellen Kampman antwoord proberen te geven. Zij is hoogleraar Voeding en Ziekte aan Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in voeding en kanker.
Spreker: professor Ellen Kampman, universiteit Wageningen

Kanker en UWV
UWV & arbeidsongeschiktheid
Personen die vanwege een medische aandoening zijn uitgevallen krijgen regelmatig te maken met het UWV. Deze organisatie is uitvoeder van de werknemersverzekeringen zoals WIA, ziektewet en Wajong. In deze presentatie wordt uitleg gegeven over de werkwijze van UWV, krijg je een beknopt inzicht over WIA, ZW en Wajong en de beoordelingssystematiek die hieraan ten grondslag ligt. Naast informatie over de claimbeoordeling wordt stil gestaan bij ondersteuningsmogelijkheden via het UWV WERKbedrijf. Naast overdracht van informatie is er ruimte om vragen te stellen.
Spreker: Ton Laenen, arbeidsdeskundige

AYA platform
AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 35 jaar voor het eerst te horen krijgen dat zij kanker hebben. Net als jij. Plotseling staat je wereld op z’n kop en heb je hele normale vragen (over bijvoorbeeld studie, werk, hypotheken, verzekeringen, seks, dood, ouders, vrienden, uiterlijk, kinderen) in een abnormale situatie. Juist dan heb je leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning nodig die samenhangt met je medisch-technische behandeling. Zorg die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en na kanker. Zodat je de draad zo goed mogelijk op kunt pakken. Dat is Aya zorg. Het AYA platform zal tijdens deze sessie informatie geven over wat zij doet.

Hypotheken en verzekeringen
Kanker en verzekeren levert in sommige gevallen problemen op voor zowel kankerpatiënten als ex-kankerpatiënten. Waar moet je op moet letten bij aanvraag van hypotheken en verzekeringen als je kanker hebt of hebt gehad en wat de mogelijkheden zijn.
Spreker: Gerard Silvius, hypotheek- en verzekeringsagent

Late effecten
Met ‘late effecten van kanker’ bedoelen we effecten die optreden jaren nadat je behandeling is afgerond. Door de kanker of de behandeling ervan, kun je later misschien nog ergens last van krijgen. Dat gebeurt lang niet bij iedereen, want het hangt allemaal af van de kanker en behandeling die je had. Sommige patiënten krijgen bijvoorbeeld last van vermoeidheid , onvruchtbaarheid, tweede tumoren of hart-, long- of nierproblemen (door bepaalde chemotherapie). Bij sommige soorten kanker en behandelingen is de kans op een tweede soort kanker groter.
Spreker: dr. Marjolein van de Klift, internist-hematoloog

Voor wie?
De voorlichtingsbijeenkomst is voor mensen ouder dan 18 jaar, die kanker hebben of hebben gehad. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.


Waar en wanneer?

De bijeenkomst vindt plaats in
Inloophuis de Honingraad,
Johan Willem Frisolaan 100,
4818 LH te Breda.

15 september 2018
van 09:30 tot 14:00 uur

De zaal is open vanaf 9.00 uur.
De diverse sessies starten om 9.30 uur.
De bijeenkomst wordt afgesloten met een informele lunch.


Aanmelden:

Aanmelden kan via mailadres jongeren@honingraad.nl.
Je kunt maximaal 1 introducé meenemen.

Wil je bij je aanmelding aangeven naar welke 3 sessies jouw voorkeur uitgaat?

- Kanker en gezin-
- Voeding en kanker-
- Kanker en UWV-
- AYA platform-
- Hypotheken en verzekeringen-
- Late effecten-