Samenloop voor Hoop Breda

SamenLoop voor Hoop

Op 9 en 10 juni 2018 vond in Breda de SamenLoop voor Hoop plaats. Ruim 20 teams met ongeveer 300 wandelaars liepen in estafettevorm gedurende 24 uur over de atletiekbaan van Sprint om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en voor het plaatselijke doel: de Honingraad.

Na de opening door Miriam Haagh, de wethouder, liepen allen achter de “Breda City Pipes and Drums” de eerste ronde met de survivors voorop.

Team Honingraad was er met 21 deelnemers. De leden van het team hebben in groepjes met elkaar ongeveer 23 van de 24 uur op de baan gelopen. Behalve de teamleden liepen ook gasten van de Honingraad, hier als survivors, eregasten, hun rondjes mee. In de loop van de zondag kwamen er steeds meer bezoekers, die ook meededen.

Wat was het een mooi evenement. Het weer werkte erg mee. De sfeer, de saamhorigheid, het respect en de openheid leverden gesprekken en verbindingen op tussen mensen, bekenden en onbekenden, die zeker zoveel waard waren als het opgebrachte bedrag in geld.

Dankzij het organisatiecomité liep alles gesmeerd. Voor de eregasten was er een speciaal programma met workshops en massages. Sommige survivors waren in staat zelf ook rondjes te lopen, anderen konden onder het genot van een drankje en een hapje op het terras van Sprint genieten van de lopers en de muziek. Voor hen die dat besteld hadden, waren er drie smakelijke maaltijden, het heerlijke diner op zaterdag en op zondag een goed verzorgd ontbijt en een lunch.

Sprint was een grote sponsor door het ter beschikking stellen van de complete accommodatie met personeel. Andere sponsoren leverden bijvoorbeeld optredens, fruit en flesjes water, naast geld.

Emotioneel hoogtepunt was de kaarsenceremonie. Langs de baan stonden vele honderden zakken met een brandende kaars. Op elke zak stond een naam, een herinnering, een bemoediging of een uiting van geluk. Om 23 uur stonden we twee minuten stil bij alle mensen, levend of al overleden, die in onze gedachten waren. Na voordragen van het passende gedicht en het zingen van “I still cry” ging de stoet, voorafgegaan door fakkeldragers, in stilte rond de baan. Hier zijn wat tranen gelaten.

Het lopen in de nacht was heel bijzonder. Sommigen liepen alleen, in gedachten, anderen samen, zachtjes fluisterend. Tegen vieren begon het te schemeren en de vogels begonnen te fluiten. Het licht brak door.

Om 11 uur kwamen de gezinnen voor de kinderloop. Zij liepen 24 minuten tegen de stroom in en ze hadden daarna een speciaal programma.

Bij de laatste ronde kregen de survivors een bos bloemen en alle deelnemers een enkele bloem. Toen was het wachten op de bekendmaking van de voorlopige opbrengst. Het wachten werd beloond. De door kinderen gedragen cijfers, punten en komma’s werden in de juiste volgorde geplaatst, waardoor het bedrag van € 38.914,73 bekend werd. Een geweldig resultaat. De acties van de Honingraad, inclusief de verkoop van armbandjes en kaarsenzakken, hebben ca. € 1850,- opgebracht.

Dank aan allen die hebben meegedaan, op welke manier ook. Het was een onvergetelijke gebeurtenis.